Stosowanie kiełków ma wielowiekową tradycję. Chińczycy wykorzystywali je w celach medycznych, natomiast Aztecy wypiekali z nich chleb. W czasach dzisiejszych kiełki rzodkiewki stanowią cenne uzupełnienie naszej diety i chronią nas przed wieloma cywilizacyjnymi chorobami. Jedz kiełki rzodkiewki Szczególnie...
Miód znany jest ze swoich cennych właściwości od zarania dziejów. Już w starożytności czczono pszczoły, a miód uważano...
Gratulujemy zwycięzcom! Nagrodę otrzymują użytkownicy: koza_77...
Niedzielne mecze z tatą to jedno z najpiękniejszych wspomnień mojego dzieciństwa. Trudno więc mi uwierzyć, gdy czytam wyniki ankiet w których to rodzice powierzają myślenie o
Każde dziecko jest inne, ma różne upodobania i predyspozycje, dlatego tak ważne jest, by pomóc dziecku w wyborze odpowiedniej, wygodnej i sprawiającej jak najwięcej radości, dyscypliny sportowej. Najlepiej, jeśli sami świecimy...
Mamy już wyniki! Dziękujemy za tak liczny udział i...
Dziękujemy za udział w konkursie. Dzięki Wam poznałyśmy ciekawe sposoby na zmęczenie! :)
Dynia to warzywo niezwykle bogate w składniki odżywcze. Warto jednak pamiętać, że kaloryczność dyni różni się zależnie od jej gatunku. Indeks glikemiczny ugotowanej dyni wynosi 64-71, co jest dość wysoką wartością. Jednak ma ona niski ładunek glikemiczny (GL 3). Miąższ dyni...
Pokrzywa zwyczajna (łac. Urtica dioica) to roślina występująca powszechnie w lasach, na polach, łąkach, a nawet w parkach. Wszyscy znamy jej parzące właściwości, ale okazuje się także, że roślina ta ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych, a także kosmetycznych. Pokrzywa...
Pigwa pospolita zawiera mnóstwo witamin, kwasów organicznych, garbników czy pektyn. Jest rośliną wieloletnią, w Polsce spotykana tylko w uprawach i należy do tej samej rodziny roślin co jabłka. Spośród innych owoców pigwa wyróżnia się bogactwem witaminy C. Ze względu...
Wiosna, to czas kiedy zwracamy szczególną uwagę na naszą urodę i jej pielęgnację. Często zmieniamy też dietę, staramy się dobrze odżywiać i odpowiednio suplementować. Ale jak wybrać z mnóstwa nowości na rynku właśnie te, które są warte uwagi, skuteczne i nowoczesne?
Wiosenna edycja bezpłatnych warsztatów dla kobiet w ciąży „Przygoda z macierzyństwem” startuje już 26 lutego w Warszawie. Zapraszamy wszystkich przyszłych rodziców, którzy chcą uzyskać rzetelną i fachową wiedzę od naszych ekspertów w dziedzinie ciąży i porodu. Nowa edycja 2020: Bezpłatne...
Rozszerzanie diety niemowlaka o sezonowe warzywa i owoce jest zalecane przez ekspertów i dietetyków dziecięcych. Pochodzenie owoców i warzyw, którymi karmimy niemowlęta po 6 miesiącu życia, ma ogromne znaczenie dla zdrowia dziecka. Wiadomo, że najpewniej sięgać po własne zbiory które samodzielnie...
Słodycze, ciastka, świąteczne pierniczki, czekoladki, miód i grzaniec… to wszystko łączy nasze przywiązanie do słodkich przyjemności, a po ich zjedzeniu niestety... wyrzuty sumienia. Zupełnie niepotrzebnie, bo w większości sklepów coraz łatwiej o zdrowe słodycze. Możemy...
Rankiem staramy się szybko uporać ze śniadaniem dziecka i często zapominamy o własnym posiłku. Potem szybko przyrządzamy obiad dla całej rodziny i często jest to jedyny pożywny i pełnowartościowy posiłek jaki udaje nam się w spokoju zjeść w ciągu dnia. Dobrze jest kiedy...
Mleko kokosowe wytwarzane jest z miąższu kokosa, ma biały kolor i jest gęste w przeciwieństwie do soku z kokosa, który jest przezroczysty i wodnisty, a z którym często mleko kokosowe jest mylone. Sok z kokosa zwany również wodą kokosową, znajduje się wewnątrz orzecha kokosowego...
Z definicji wynika, że sok to produkt naturalny, który otrzymywany jest ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych i dojrzałych owoców lub warzyw. Zgodnie z przepisami do soków owocowych nie wolno dodawać cukru, w związku z tym w sokach znajduje się cukier, który pochodzi...
Napoje energetyczne zawierają dużą ilość kofeiny, a dodatkowo również tauryny i konserwantów, które w większych dawkach powodują przyspieszenie pracy serca, drżenie rąk i skurcze mięśni....
Zagrożenia z twardej wody
Historia czekolady sięga 2,5 tysiąca lat. Czekolada uzyskiwana z nasion kakaowca, uprawiana była przez plemię Olmeków zamieszkujących Amerykę Środkową. W późniejszych czasach wiedza o uprawianiu kakaowców przekazana została Majom. Już wtedy znane były lecznicze właściwości czekolady. Wykorzystywano...