Większość mam jako jednym z pierwszych produktów jakie podaje oprócz mleka jest kaszka. Warto więc przyjrzeć się jakie produkty obecnie są dostępne na rynku i co ich jedzenie wnosi do jadłospisu naszego maluszka.
Od pewnego czasu otyłość i nadwaga to problem nie tylko ludzi dorosłych. Coraz częściej dotyka...
Schyłek lata to czas na przygotowywanie domowych przetworów. Różnorodność i powszechna dostępność świeżych owoców i warzyw, daje nam szeroki wachlarz wykorzystania ich w naszej kuchnni. Polacy starają się zatrzymać mijające lato, jego zapach...
Terapeuci medycyny naturalnej zalecają codziennie nawet trzy ,cztery łyżki miodu. Warto wiedzieć, że najkorzystniejsze dla naszego organizmu jest picie miodu rozcieńczonego w wodzie. Rozpuścimy go na kilka godzin przed spożyciem, np. przygotujmy go wieczorem, a...
Cukier trzcinowy, obok zwykłego białego cukru jest jedną z najpopularniejszych odmian cukrów spożywczych. Jego głównym składnikiem jest sacharoza. Nierafinowany cukier trzcinowy otrzymuje się z trzciny cukrowej - byliny pochodzącej z Nowej Gwinei, obecnie uprawianej w strefie tropikalnej....
Pomarańcza – drzewko pomarańczowe pochodzi z ciepłych rejonów Azji. Ale obecnie głównym producentem tego owocu jest Brazylia (1/3 światowej produkcji), USA (Kalifornia i Floryda), Chiny, oraz kraje basenu Morza Śródziemnego – w tym Hiszpania. Pomarańcza ze względu...
Aronia pochodzi ze wschodnich wybrzeży kontynentu północnoamerykańskiego, na którym występuje w stanie dzikim. Jej surowe owoce są cierpkie w smaku, jednak można temu zaradzić przemrażając je. Doskonale...
Eksperci, naukowcy, lekarze polecają zacząć przygotowania już rok wcześniej. Pierwsze tygodnie ciąży są niezwykle istotne z punktu widzenia prawidłowego...
Pietruszka zwyczajna osiąga wysokość do około 50 cm, ma pierzaste listki, w ładnym, połyskującym, zielonym kolorze (jaśniejsze i mniejsze niż u selera). Kwitnie kwiatami drobnymi, zielonożółtymi i zebranymi w baldach złożony z 10 do 20 szypułek. Owocami są jajowate rozłupnie, brunatnozielonkawej...
Wszystkie buraki obecnie uprawiane tj. pastewne, cukrowe, czerwone lub boćwina, pochodzą od dzikiego buraka który rośnie do dzisiaj na Bliskim Wschodzie, między wybrzeżami Morza Śródziemnego i Czarnego, w okolicach Morza Kaspijskiego i w Indiach. Obecnie burak czerwony uprawiany jest...
Pozytywne skojarzenia dotyczące jedzenia budowane są w człowieku od dzieciństwa. Płaczące niemowlę uspokaja się po wtuleniu w matkę i otrzymaniu pokarmu. Starsze dzieci są motywowane i nagradzane za pomocą łakoci. Nawet dorośli serwują sobie...
Pomidor zwyczajny (Lycopersicon esculentum Mill.) – to roślina należąca do rodziny psiankowatych . Pochodzi z Ameryki Południowej lub Środkowej, a do Europy trafiła po odkryciu Ameryki przez znanego podróżnika i żeglarza – Krzysztofa Kolumba. Natomiast na polskich...
Ocet jabłkowy odkrywa przed nami to, co cenne w pożywieniu. Dostarczane przez ocet jabłkowy minerały i pierwiastki...
Rzeżucha znana jest również pod nazwą pieprzyca. Pochodzi z północno-wschodniej Afryki i południowo-zachodniej Azji. Do Europy dotarła w starożytności, uprawiano ją w Grecji i w Rzymie. W starożytnym Egipcie była cenioną rośliną przeznaczoną jako prezent dla faraonów spoczywających...
Olej kokosowy, podobnie jak oliwa z oliwek, jest produktem spożywczym stosowanym równie często jako kosmetyk. Zwolenniczki ekostylu, miłośniczki kosmetyków naturalnych i domowych sposobów pielęgnacji urody, powinny odkryć jego szczególne...
Nadmierne picie kawy.. Kawy lepiej zbyt dużo nie pić bo wypłukuje magnez z organizmu. Znacznie zdrowsza jest yerba mate, no i działa dłużej. Ja kupuję swoją w sklepie internetowym{wymoderowano}, mają tam sporo smaków i zestawy startowe dla początkujących.,Nadmierne picie kawy.. Lubię yerba...
Ślimaki w kuchni Ślimaki jadają nie tylko Francuzi. Występowały już w staropolskich książkach kucharskich. Niegdyś żywili się nim ubodzy, dzisiaj sięgają po niego głównie koneserzy i smakosze. Jeżeli chodzi o wartości odżywcze, to w 100 g mięsa ślimaczego mieści...
Jesień - sezon przeziębień Pamiętajcie, że sposobem na walkę z przeziębieniem jest miód. Oprócz tego, że jest smaczny, zawiera dużo składników leczniczych i przeciwbakteryjnych. Miód jest bogaty w witaminy A, B, C. Zawiera także żelazo, mangan, kobalt i magnez. Z początkiem jesieni trzeba pamiętać...
Awokado jest dobrodziejstwem dla osób dbających o zdrowie. Awokado jest dobrodziejstwem dla osób dbających o zdrowie. To jagoda (to jagoda, dobrze słyszeliście), która nie zawiera cukru ani niezdrowych tłuszczów, ale jest skarbnicą kwasu oleinowego zbijającego cholesterol. Jest również bogata w witaminę...
Suplement przed ciążą Przed ciążą spokojnie możesz brać mama dha premium bo tam w składzie jest już kwas foliowy a oprócz tego równie cenne dla prawidłowego rozwoju mózgu kwasy dha, ja te witaminy brałam i przed ciążą i potem calutką ciążę. Wyniki miałam zawsze książkowe :),Suplement...