Na zdrowe odżywianie szczególnie zwracają uwagę kobiety w ciąży oraz rodzice małych dzieci, ale superfood powinny znaleźć się w diecie każdego, kto dba o zdrowie i prawidłowe odżywianie. Mianem superfood określane są bowiem produkty, które zawierają mnóstwo mikroelementów...
Stara i sprawdzona zasada mówi, że kobieta spodziewająca się dziecka powinna pić wodę regularnie, a nie tylko wtedy, gdy odczuwa faktyczne pragnienie. Dlaczego to takie ważne? – Organizm dziecka, które przez 9 miesięcy rozwija...
Napięcie przedmiesiączkowe pojawia się najczęściej u kobiet między 20 a 30 rokiem życia, a objawy przed okresem z nim związane występują w cyklach owulacyjnych i trwają z wyjątkiem ciąży aż do menopauzy. Zwykle przez około 2 lata od pierwszego okresu nie dochodzi do jajeczkowania,...
Jeśli dopadła cię biegunka i masz problemy żołądkowe, węgiel leczniczy z pewnością ci pomoże. Substancja ta w naturalny sposób usuwa toksyny z organizmu, łagodząc tym samym dolegliwości ze strony układu trawiennego. Jednocześnie węgiel leczniczy ogranicza nadmierną produkcję gazów w jelitach, zmniejszając...
Zawiera ona wszystkie witaminy z grupy B, witaminy A i C, E oraz wapń, fosfór, magnez, potas i sód w odpowiednich proporcjach. Witamina A poprawia wygląd skóry i ma korzystny wpływ na wzrok. Witaminy E i C chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, natomiast wapń pomaga budować mocne kości...
Niemowlęca skóra jest cienka, delikatna i podatna na podrażnienia. Szczególnie pod pieluszką, gdzie działają na nią mocz i kał. Choć producenci pieluch prześcigają się w rozwiązaniach, które pozwalają chłonąć i zatrzymywać wilgoć z dala od naskórka, czasem jednak wystarczy jedna dłuższa przerwa w...
Nietolerancja laktozy często jest mylona z alergią na białka mleka krowiego. Mylnie obie te przypadłości często nazywa się alergią na mleko, ale jedna z drugą ma niewiele wspólnego....
Celiakia – badanie DNA to najszybsza metoda diagnozy Za występowanie celiakii odpowiadają geny HLA DQ2 i/lub HLA DQ8, dlatego rozpocząć diagnostykę tej choroby u rodziny warto od testów DNA. Prawdopodobieństwo zachorowania...
Okres letni to czas kiedy infekcje żołądkowo-jelitowe występują częściej. Wysoka temperatura, upały sprzyjają namnażaniu bakterii w źle przechowywanej żywności, lodach, a kontakt z osobami chorującymi zwiększa ryzyko zarażenia się. Wyjazdy zagraniczne do niektórych krajów...
Laktoza to cukier złożony zawarty w mleku i jego przetworach. Nietolerancja laktozy u dzieci występuje na skutek braku enzymu laktazy w żołądku. Enzym ten pozwala na rozkład laktozy, która jest dwucukrem składającym się z dwóch składników: glukozy i galaktozy. Aby organizm...
Przede wszystkim zapytaj dziecko czy nie chce kupki lub siusiu. Gdy dziecko zachowuje się nerwowo i często przełyka ślinę, zastanów się co ostatnio jadło lub czy nie jest głodne. Gdy już wyeliminujesz najprostsze przyczyny, sprawdź czy dziecko nie ma gorączki i czy jego brzuszek jest napięty czy...
Nietolerancja glutenu polega na wytwarzaniu przez organizm przeciwciał gliadyny, która jest składnikiem glutenu. Przeciwciała te uszkadzają kosmki jelitowe, co prowadzi do rozwoju choroby trzewnej...
Emulgatory to substancje chemiczne pozwalające na zmieszanie się nie mieszających się ze sobą cieczy, z których powstaje tzw. emulsja. Na szeroką skalę...
Dieta matki karmiącej powinna być ułożona według podstawowych zasad zdrowego odżywiania. Oznacza to, że menu ma być bogate we wszystkie potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu substancje odżywcze: białka, węglowodany, tłuszcze (szczególnie nienasycone), witaminy i sole mineralne. Pamiętaj,...
29 TYDZIEŃ CIĄŻY Rozwój dziecka w 29 tygodniu ciąży Dziecko rusza się intensywnie, a jego ruchy będą teraz bardziej odczuwalne. Intensywnie...
28 TYDZIEŃ CIĄŻY Rozwój dziecka w 28 tygodniu ciąży W dwudziestym ósmym tygodniu następuje rozwój mózgu. Dziecko coraz lepiej reaguje na...
Rozwój dziecka w 27 tygodniu ciąży W dwudziestym siódmym tygodniu ciąży dziecko ma owłosienie twarzy – rzęsy i brwi. Rosną mu już włosy na głowie. W dalszym ciągu...