NIK w raporcie krytykuje metodę przeprowadzania badania żywności Najwyższa Izba Kontroli w swoim raporcie stwierdza, że inspekcje nie badają razem wszystkich dodatków znajdujących się w produktach. Mało tego, nie weryfikują...
Emulgatory to substancje chemiczne pozwalające na zmieszanie się nie mieszających się ze sobą cieczy, z których powstaje tzw. emulsja. Na szeroką skalę...
Lista spożywczych środków chemicznych jest długa. Można ją podzielić na 5 rodzajów chemicznych dodatków a są to: aromaty, barwniki, emulgatory, konserwanty i środki słodzące.
Wielu z nas ma mało czasu. Często kupujemy więc albo gotowe potrawy, tylko do podgrzania, albo wygodne w użyciu półprodukty. Problem w tym, że znajduje się w nich dużo dodatków spożywczych, które mają niekorzystny wpływ na zdrowie dorosłych i dzieci. Producenci powołują...
Dodawanie konserwantów możemy jeszcze usprawiedliwić koniecznością ich stosowania przy produkcji pakowanej żywności, natomiast stosowanie barwników nie jest wcale uzasadnione. Barwniki w żywności nie poprawiają ani smaku, ani zapachu. Nie przedłużają też daty ważności...
Ekologiczne rodzicielstwo - co to takiego? Ekologiczny styl życia blisko natury, stosowanie się do jej rytmu, życie w harmonii i poszanowanie darów, jakie nam daje. Może należysz do tego grona szczęśliwców, którzy pamiętają długie wakacje na wsi? Napędzające ciekawość do świata spacery...
EKO nowy styl, który swoje powstanie zawdzięcza ludziom, którzy zależy na tym by dbać o planetę oraz środowisko życia. Podstawowymi założeniami jest działanie na korzyść ekosystemów oraz wspieranie działalności zdrowej dla życia...
Szkodliwe działanie chemii Codzienne stosowanie kosmetyków stało się czymś normalnym i nie ma chyba osoby , która nie używała by pasty do zębów, dezodorantu, mydła czy kremu do twarzy.Pierwszy kontakt z kosmetykami mamy już zaraz po przebudzeniu. Ponadto używamy chemii do prania i sprzątania. A co...
Jedzenie, które kupujemy w sklepie to nie tylko sam produkt spożywczy, ale również jego opakowanie. Plastikowe pudełko, folia czy puszka mogą zawierać szkodliwy związek chemiczny jakim jest bisfenol A. Składnik ten przenika do jedzenia i spożywamy go...
Wpływ dodatków do żywności na dzieci Witam :) Jestem studentką V roku dietetyki i piszę pracę magisterską na temat wpływu dodatków do żywności na dzieci w wieku 6-12lat. Bardzo proszę o wypełnienie ankiety oraz podesłanie innym rodzicom. Z góry dziękuję za pomoc ;)
Czy zwracacie uwagę na skrobię modyfikowaną w żywności? Ostatnio przed zakupem (szczególnie jogurtów) patrzę czy w jego składzie nie ma żelatyny wieprzowej i skrobi modyfikowanej. Jeśli jest - nie kupuję danego produktu. A jak to jest u Was?,Czy zwracacie uwagę na skrobię modyfikowaną...
Wiele z tych zmian wiąże się z intensywną produkcją żywności, która generuje tony nienadających się do recyklingu odpadów, zanieczyszcza glebę, zużywa ogromne ilości wody, a proces dystrybucji żywności generuje sporą ilość CO2. Jednym ze sposobów na zmniejszenie...
Szkodliwa chemia w jedzeniu - czego się wystrzegać Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności niedawno zaalarmował, że w oleju palmowym używanym do produkcji Nutelli znajdują się czynniki rakotwórcze. Wśród wielu przebadanych produktów...
Na styl życia składa się wiele czynników - takich na które mamy wpływ: dieta, używki, ruch, większość relacji, ale są też takie, które nie zależą wyłącznie od nas, czyli środowisko w którym żyjemy czy geny. Mając już tą świadomość warto zadbać o siebie, zmienić niektóre...
Szkodliwa chemia w jedzeniu - czego się wystrzegać Witam Mam 29 lat, z wykształcenia jestem nauczycielem historii ale niestety nie pracuję w zawodzie. Interesuję się wieloma dziedzinami życia ale głównie sportem (tenis, badminton no i piłka ale coraz mniej) ale również historią...
Szkodliwa chemia w jedzeniu - czego się wystrzegać wieszcozje sz (2012-11-24 16:13:32) Witam Mam 29 lat, z wykształcenia jestem nauczycielem historii ale niestety nie pracuję w zawodzie. Interesuję się wieloma dziedzinami życia ale...
Witamina K może występować w przyrodzie jako: fitochinon, znany też jako witamina K1 – obecny w zielonych warzywach; menachinon, czyli witamina K2 – syntetyzowana przez bakterie. Istnieje również witamina K3 (menadion),...
Sól gorzka na przeczyszczenie nazywana jest inaczej siarczanem magnezu. Bez problemu kupisz ją w aptece. Stosowana jest w medycynie już od XVII wieku i ma mnóstwo dobrych dla kobiet właściwości oraz bardzo szerokie zastosowanie zarówno...
Mamy wiedzą, że przyszłość ich dzieci jest zależna od tego, jak obecnie dbamy o środowisko naturalne. Nieodłączną częścią ekologicznego stylu życia są również odpowiednie...