W drugim trymestrze ciąży Twoje dziecko rośnie i przybiera na wadze. Dlatego tak ważne jest by dostarczyć mu najpotrzebniejszych związków by ten wzrost był prawidłowy. Razem z dzieckiem...
Zasady żywieniowe, którymi powinny się kierować przyszłe mamusie są zależne od wieku ciąży. Zawsze musimy jednak pamiętać, że to co trafia do naszego brzuszka jest też pokarmem dla maleńkiego lokatora, który się w nim rozwija....
Jelitówka, powszechnie znana jako grypa żołądkowa, to nagła infekcja przewodu pokarmowego, często występująca u dzieci. Jest spowodowana przez wirusy, z których najczęstsze to rotawirusy, adenowirusy i norowirusy. Antybiotyki nie są skuteczne w leczeniu jelitówki, ponieważ choroba jest wirusowa. Jelitówka...
Dynia to warzywo niezwykle bogate w składniki odżywcze. Warto jednak pamiętać, że kaloryczność dyni różni się zależnie od jej gatunku. Indeks glikemiczny ugotowanej dyni wynosi 64-71, co jest dość wysoką wartością. Jednak ma ona niski ładunek glikemiczny (GL 3). Miąższ dyni...
Rzeżucha jest obowiązkową rośliną na wielkanocnym stole, dlatego warto już wcześniej zadbać, aby ładnie wyrosła do świąt. Kiedy posadzić rzeżuchę na Wielkanoc? Wyjaśniamy też, jakie ma zalety. Rzeżucha na Wielkanoc – kiedy ja posadzić i dlaczego warto? Rzeżucha,...
Opalenizna a dziecko Mamy, które musiały przeżywać swój ostatni trymestr ciąży w okresie letnim, wiedzą, że jest to dla organizmu nie lada wyzwanie. Pojawiają się wówczas obrzęki nóg i stóp, ogólnie osłabienie organizmu i częstsze problemy ze skórą. Kobieta męczy...
W ostatnich dniach GIS uszczegółowił nieco zalecenia sanitarne dla placów zabaw. Nowe wytyczne mają na celu zabiegać rozprzestrzenianie się koronawirusa. Jest to w pełni zrozumiałe, że przebywanie w miejscach publicznych w dzisiejszych czasach wymaga większego reżimu higienicznego,...
Chlebek bananowy tak właściwie ma niewiele wspólnego z chlebem. Jedynie to, że pieczony w keksówce podobnie wygląda. Jednak po ukrojeniu i spróbowaniu ukazuje swoje słodkie i puszyste wnętrze. Oryginalny „banana bread” pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, gdzie jest bardzo...
Anna Lewandowska jest w dość zaawansowanej ciąży z drugim dzieckiem, ale jak widzimy na jej kontach społecznościowych, nie zwalnia zarówno w życiu zawodowym, jak i rodzinnym. Ciężarna celebrytka dba także o formę, wykonując specjalnie przygotowane ćwiczenia dla mam w ciąży. Ostatnio, podobnie jak...
Zbliża się Wielkanoc, podczas której na naszych stołach królują jajka w każdej postaci, ale w tej być może jeszcze ich nie znacie. Cloud eggs nazywane również inną wersją jajek sadzonych świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, ale równie dobrze będzie...
Od początku chcemy się wyróżniać – zarówno jakością, jak i smakiem. Dlatego już 2 wrzesnia MedFood startuje ze swoją dietą pudełkową! MedFood Catering będzie obecny na rynku warszawskim, ale w następnych miesiącach pojawimy się także...
Owocowe jogurty i serki homogenizowane to szybka, łatwa przekąska, która smakuje praktycznie każdemu dziecku. Niestety ich skład pozostawia wiele do życzenia – aromaty, barwniki, syrop glukozowo-fruktozowy czy duża ilość cukru nie są składnikami służącymi zdrowiu małego dziecka. Jedno opakowanie może...
Warzywa i owoce znajdują się u podstawy piramidy żywieniowej, tuż za aktywnością fizyczną. Zaleca się, aby spożywać 5 porcji warzyw i owoców dzienne, z czego warzywa powinny stanowić 3-4 porcje. Najlepszym sposobem na spełnienie tego wymagania, jest ich dodatek do każdego...
Przepisy na wielkanocny obiad można mnożyć. Całą ich długą listę znajdziesz na naszej stronie << tutaj >>. Z pośród wielu propozycji na obiad wielkanocny...
Odmawianie jedzenia to powszechny problem, z którym zmaga się nawet 40% rodziców zdrowych dzieci do 3 roku życia[1]. Jest to związane przede wszystkim z odkrywaniem przez malucha swojej niezależności i podkreślania jej podczas...
Magnez to niezwykle ważny pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest potrzebny do tworzenia neuroprzekaźników, prawidłowego działania komórek nerwowych, budowania białek, metabolizmu, naprawy...
Słynie z tego, że jest po prostu smaczny! Mało kto wie, że dobrej jakości ser żółty to źródło całego bogactwa składników odżywczych. Wszystkie doskonale dopełniają każdą dobrze zbilansowaną...
Tarta z cukinią jest nie tylko pyszna, lecz także bardzo prosta w przygotowaniu. Dzięki temu, że jest bardzo lekka może być dobrym zaczątkiem nowej, zdrowej diety i zdrowej kuchni. Przygotowuje ją nie tylko na rodzinne obiady, czy kolacje, lecz także wtedy, kiedy znajomi...
Większość z nas zna jakiś przepis na chłodnik. Ma taki swój sprawdzony i ulubiony. Chłodnik z buraków, chłodnik ogórkowy i chłodnik z pomidorów - to największe klasyki. Chcemy Wam polecić trzy proste i szybkie przepisy na najbardziej znane chłodniki. Wszystkim trzymającym...
Sezon na kurki zaczyna się już w czerwcu, a można je zbierać nawet do października czy listopada. Kurki czyli pieprznik jadalny mają wyjątkowo trafną nazwę, ponieważ rzeczywiście smakują pieprzowo. Kurka choć jest w Polsce grzybem pospolitym, to dla zbieraczy stanowi łakomy...