Uwaga! Szpitalne menu. Nie na wszystkich oddziałach położniczo-noworodkowych żywienie kobiet tuż po porodzie jest dobrze przemyślane. Często w skład potraw wchodzą produkty (np. smażone mięso) i przyprawy (ocet, kwasek...
Woda towarzyszy nam już w pierwszych chwilach bicia serca. Już w okresie prenatalnym...
Nadaje się ona wspaniale do rozmaitych sałatek. Jest bardzo delikatna, krucha i ma słodkawy posmak. Dobrze się przechowuje i nie traci swych wartości odżywczych. Oprócz tego, że dostarcza podstawowych dawek witamin, poprawia trawienie, zapobiega zaparciom i wpływa korzystnie...
To warzywo, kojarzące się nam z krzepą i siłą, zawiera wiele witamin i innych składników odżywczych. Odmiany o drobnych i delikatnych bulwach są hodowane jako żywność dla ludzi, zaś okazy większe, mniej smaczne przeznacza się na paszę dla zwierząt. Zawarte w niej mikro-i makroelementy to: potas, wapń,...
Czy zawsze kochałaś podróżować? Taaaak, zawsze chciałam podróżować. Przygoda zaczęła się dokładnie dziesięć lat temu, podczas mojego wyjazdu w ramach Erazmusa do Hiszpanii. Wtedy poznałam mojego męża, i tak przygoda trwa do dziś....
Spirulina to mikro alga o zielono-niebieskiej barwie. Swoją nazwę zawdzięcza spiralnemu kształtowi liści. Uznawana jest ona za najbogatsze źródło składników odżywczych na Ziemi. Spiruliną możesz zastąpić wiele innych suplementów, ponieważ jest ona połączeniem bardzo dużej...
Mleko kokosowe wytwarzane jest z miąższu kokosa, ma biały kolor i jest gęste w przeciwieństwie do soku z kokosa, który jest przezroczysty i wodnisty, a z którym często mleko kokosowe jest mylone. Sok z kokosa zwany również wodą kokosową, znajduje się wewnątrz orzecha kokosowego...
Lekarze i specjaliści zawsze podkreślają, że kobietom w ciąży potrzebna jest duża dawka rzetelnej wiedzy na temat tego jaką dietę powinny praktykować w tym okresie. Dlatego sięgamy po wskazówki Ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia. W udostępnionych przez Instytut...
Komosa ryżowa (quinoa) przypomina zboże, ponieważ wytwarza nasiona zawierające skrobię, ale jednak zbożem nie jest, dlatego zalicza się ją do grupy tzw. pseudozbóż. Ma brunatne, żółte lub białe nasiona. Pochodzi z Ameryki Południowej, głównie terenów Peru, dlatego zwana...
Niektóre z rzeczy, jakie prezentujemy, z pewnością mogą być świątecznym podarunkiem. Inne, jak chociażby innowacyjny system Pregnabit, który nie jest produktem konsumenckim, może być dla ciebie wielkim udogodnieniem, z którego możesz skorzystać w razie takiej potrzeby.
Jak często jadacie mięso? Mięso stanowi istotny element diety człowieka. Konsumowanie mięsa odbywa się od wieków. Jednakże są osoby, które z różnych powodów nie spożywają mięsa w ogóle. Jedni, gdyż im nie smakuje, inni z przekonań...
Zajady na ustach wywołują drożdże, grzyby lub bakterie. Pojawiają się w kącikach ust, gdyż jest to dla nich idealne środowisko ze względu na ciepło i wilgoć. Często są mylone z opryszczką jednak bardzo się od niej różnią, gdyż opryszczkę wywołuje jeden specyficzny wirus,...
To głównie wirusy są przyczyną zimowych infekcji dróg oddechowych. Rzadziej ich przyczyną są bakterie i grzyby. Tak popularna angina, zapalenie oskrzeli i oskrzelików, czy wreszcie zapalenie gardła lubią często nawracać i burzyć spokój całej rodziny. Batalia...
Familie.pl: Czym właściwie są węglowodany? Dietetyk Aneta Strelau: Węglowodany jest to grupa związków organicznych powszechnie występująca w przyrodzie, zarówno w świecie roślin, jak i zwierząt. W organizmie człowieka...
Jego zastosowanie zmienia się w zależności od gatunku. Najwyższej, jakości gatunek stosowany także jako przyprawa pochodzi z Jamajki, jednak najbardziej popularnym w sztuce kulinarnej gatunkiem jest malezyjski imbir lekarski oraz spożywany na surowo imbir japoński. W lecznictwie...
Dynia obecnie kojarzy nam się coraz bardziej z lampionami na Halloween, które robi się wydrążając dużą, pękatą dynię, wycinając w niej straszne oczy i zęby i umieszczając w środku świecę. Jest to jednak roślina o dużo szerszym zastosowaniu przede wszystkim...
Mleko modyfikowane jest najbardziej zbliżone składem do pokarmu kobiecego i bardzo się różni od podawanego jeszcze kilkanaście lat temu mleka w proszku. Podstawą większości rodzajów tego mleka jest mleko krowie, ale tak zmodyfikowane, by jak najbardziej przypominało kobiece. ...
Rozszerzanie diety niemowlaka jest konieczne, ponieważ po pierwszym półroczu jego życia wyczerpują się zapasy żelaza zgromadzone w życiu płodowym. Po 6. miesiącu życia dziecka samo mleko mamy nie jest w stanie pokryć zapotrzebowania na żelazo i inne składniki odżywcze...
Pielęgnuj skórę Przed nałożeniem makijażu dokładnie oczyść skórę, przetrzyj ją tonikiem, a następnie nałóż nawilżający krem do skóry suchej. Wybieraj formuły hipoalergiczne, kojące i testowane dermatologicznie, aby nie dopuszczać do podrażnień i reakcji uczuleniowych....
Po pierwsze: nawilżaj skórę. Już przed trzydziestką powoli zaczyna spadać ilość hormonów odpowiedzialnych za regenerację komórek. W skórze zaczyna brakować kolagenu i elastyny, staje się napięta, rozmywa się owal twarzy. Ważne jest aby nie pozostawiać...