Ziemniaczany okładUgotuj dwa ziemniaki w mundurkach. Obierz i rozgnieć widelcem, dodaj żółtko i dwie łyżki mleka. Ciepłą masę nałóż grubo na dłonie. Przykryj je wilgotną gazą. Zmyj...
W żywieniu niemowląt rozgranicza się karmienie naturalne oraz karmienie sztuczne ( mlekiem modyfikowanym) , dlatego też schemat żywienia nie jest jednolity. Poniżej przedstawiam tabele żywienia z powyższym podziałem. Tabela 1....
Jajka faszerowane Narobiłyście mi takiego smaka przepisami wątku o potrawach wielkanocnych, że postanowiłam zapodać w tym roku jajka faszerowane na święta. Ale żeby za każdym razem nie szukać przepisów (w końcu można je podać nie tylko w wielkanoc ale na każdej...
Jajka są niezwykle wartościowym źródłem składników odżywczych i stanowią istotny element zdrowej i zrównoważonej diety. Od kiedy możemy je podawać niemowlęciu i w jakiej formie będą najlepsze? Od kiedy jajka dla dziecka? WHO zaleca, aby do 6. miesiąca życia dziecko spożywało wyłącznie...
Liczba spożywanych w ciągu tygodnia jaj wciąż dla wielu z nas pozostaje kwestią bardzo niejednoznaczną. Istnieje przekonanie, że są one źródłem złego cholesterolu. Natomiast badania wskazują, że stanowią także cenne źródło białka, witamin oraz innych istotnych składników odżywczych. Zwłaszcza Wielkanoc...
Witaminy i minerały: istotne składniki żywienia Witamina D: Dlaczego suplementować: Witamina D jest niezbędna dla zdrowia kości, układu odpornościowego i regulacji poziomu wapnia we krwi. Źródła: Promienie...
Czy to łupież pstry? Polecam na łupież, na bardzo suchą skórę głowy, łuszczyce głowy i nie tylko maseczkę na włosy przed myciem : żółtko, kilka kropel oleju konopnego editt , kilka kropel cytryny. Maseczkę o konsystencji majonezu wetrzeć w skórę głowy na pół godziny przed myciem, owinąć głowę ręcznikiem....
Atopowe zapalenie skóry- czy jest na to jakaś rada Polecam na łupież, na bardzo suchą skórę głowy, łuszczyce głowy i nie tylko maseczkę na włosy przed myciem : żółtko, kilka kropel oleju konopnego editt , kilka kropel cytryny. Maseczkę o konsystencji majonezu wetrzeć w skórę głowy na pół godziny przed...
Codzienne posiłki roczniaka nie mogą więc pochodzić z „dorosłego” stołu. Jak w takim razie układać jadłospis po 1. urodzinach i jakich składników nie może w nim zabraknąć? Podpowiadamy! Choć samodzielny, to wciąż niedorosły Roczne...
Święta, święta i po świętach. Prawda, że szybko zleciały? W tym roku było mniej przygotowań, jednak mimo to w wielu domach pozostało trochę resztek, na które nie bardzo mamy ochotę. Staramy się ich nie wyrzucać i zastanawiamy się jak im dać “drugie życie”....
Sposobów gotowania botwiny jest wiele. My proponujemy przygotować ją wyłącznie na warzywach, jedynie z dodatkiem jajek i śmietany. Niektórzy jako bazę do botwinki przygotowują wywar mięsny (nawet na wędzonce). Jest to opcja na chłodne dni, kiedy wiosenna...
Suche powietrze, słona woda i palące słońce sprawiają, że po letnim wypoczynku włosy stają się matowe i szorstkie oraz pozbawione blasku, szybciej się plączą, nie dadzą się rozczesać, końcówki zaczynają się rozdwajać, a włosy są kruche i łamliwe. Ważne jest więc, abyś...
Czym jest alergia na białko mleka krowiego oraz jakie mogą być jej objawy? Odpowiadamy.
Truskawki, banany, maliny, czereśnie tak można wymieniać w nieskończoność. Wiosna i lato obfitują w całe mnóstwo owocowych smaków, które są nie tylko pyszne i kusząco pachnące, ale też bardzo zdrowe. Tę właściwość owoców możesz wykorzystać zjadając je lub robiąc z nich...
Pasta jajeczna to świetne i pożywne danie zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Za jej pomocą w bardzo szybki i łatwy sposób urozmaicisz zwykłe kanapki z jajkiem. Pastę jajeczną możesz podawać z różnymi dodatkami. Wystarczy dodać je do przepisu podstawowego. Dla dzieci...
Jaja są jednym z niezbędnych składników odżywczych w naszej diecie. Zawierają wiele potrzebnych witamin, m.in. A, B12, D ,E i K, kwas foliowy, fosfor, żelazo, wapń, potas, magnez, selen, kwasy omega 3. Jaja są także źródłem dobrze przyswajanego białka. Spożywamy je w różnej...
Okazuje się, że gotowane i pieczone, czyli poddane obróbce termicznej ziemniaki, makaron, ryż, jaja czy mięso, podobnie jak produkty surowe mają określony czas bezpiecznego przechowywania w lodówce. Wiesz jak długo możesz bezpiecznie przechowywać w lodówce ugotowany ryż...
Nie da się ukryć, że zbliża się Wielkanoc. Ciasta bez pieczenia coraz chętniej goszczą na świątecznych stołach. Wybieramy je nie tylko dlatego, że są pyszne i proste, lecz także z tej przyczyny, że są doskonałym urozmaiceniem wielkanocnych ciast. Ich prostota zachęca do...
Zazwyczaj zwracamy na kondycję włosów uwagę, gdy już jest z nimi nie najlepiej. Tymczasem regeneracja włosów i dbanie o nie jest jedną z prostszych czynności. Ważna jest jednak regularność domowych zabiegów, by wygląd włosów szybko się poprawił. Poniżej...
Zacznijmy od tego, że ser żółty jest dla dzieci wartościowy. Jest również dosyć kaloryczny. Wprawdzie w wypadku dzieci, które są w stanie spalić każdą ilość kalorii nie ma to tak dużego znaczenia, jednak najlepiej jest spożywać ser żółty na śniadanie lub przed południem. Najistotniejsze...