Niby to proste, ale warto wiedzieć jak ugotować jajko na miękko, aby białko było odpowiednio ścięte, a żółtko płynne. Takie jajko jest idealne na pyszne i pożywne śniadanie zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Natomiast jajko na twardo będzie idealne do przygotowania...
Jesienią i zimą skóra bardzo szybko się wysusza, przez co łatwo ulega podrażnieniu, a to z kolei powoduje pieczenie, swędzenie, a nawet pękanie. Dłonie są na to najbardziej narażone, ponieważ cały czas są wystawiane na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych. Skóra...
W latach siedemdziesiątych XX wieku, dietetycy dopatrzyli się związku między podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, a ilością zjedzonych jajek. Pogląd ten funkcjonował w naszym społeczeństwie przez kilkanaście lat, ale ostatnio okazało się, że większy związek z miażdżycą ma dostarczanie...
Dania postne wielu z nas nie wydają się szczególne smacznie, bo kojarzymy je z typowymi daniami postnymi na piątek, czyli ze smażoną rybą, gotowanymi ziemniakami surówką z kapusty. Absolutnie nie mamy nic przeciwko rybie z kapustą, zwłaszcza jeśli zaserwuje ją mama, jednak postnych dań obiadowych...
Przesilenie wiosenne, zmęczenie, brak humoru, słaba odporność, a nawet symptomy depresji – to wszystko mogą być objawy nieprawidłowego poziomu witamin i mikroelementów w organizmie. Aby to dokładnie sprawdzić udaj się do lekarza, który zleci odpowiednie badania. Jednak...
Kiedy wprowadzać nowości do diety dziecka Zgodnie z zaleceniami specjalistów wprowadzanie nowych posiłków można rozpocząć, kiedy dziecko skończy 6. miesiąc życia w przypadku niemowląt karmionych tylko piersią, zaś dwa miesiące wcześniej, jeśli karmione jest mlekiem...
Pielęgnuj skórę Przed nałożeniem makijażu dokładnie oczyść skórę, przetrzyj ją tonikiem, a następnie nałóż nawilżający krem do skóry suchej. Wybieraj formuły hipoalergiczne, kojące i testowane dermatologicznie, aby nie dopuszczać do podrażnień i reakcji uczuleniowych....
Na niektóre pomysły wpadłam dla smaku, na inne z powodu wygodnictwa, a ostatnie dlatego, że gdy zrobię coś pysznego i pożytecznego dla mojej rodziny czuje się lepiej i mam tą satysfakcję, że zrobiłam sama. Nie mówię w tym miejscu o piętrowym torcie z fontanną na urodziny...
Czapki i rękawiczki rzucamy w kąt odkrywając włosy i dłonie. Upewnij się, że są one właściwie zadbane, a jeśli nie to wypróbuj nasze sprawdzone sposoby. Pielęgnacja i uroda na wiosnę doda ci pewności siebie i wprawi w...
Pączki pieczone choć nie smakują jak tradycyjne pączki są bardziej...
Zestresowana? Nic dziwnego święta to nie tylko przyjemności, lecz także, a może przede wszystkim, mnóstwo pracy w kuchni. Czy w tym roku uda Ci się przekonać rodzinę do pomocy? To najlepsze rozwiązanie, kiedy ma się wokół siebie nawet najmniejszych pomocników. Jeśli jednak...
Jaja zawierają prawie wszystkie wartościowe składniki odżywcze dzięki czemu wspomaga prawidłowy rozwój młodego organizmu. Warto włączyć jajka do jadłospisu...
Od czego zacząć przy pielęgnacji skóry? Pięlegnacja cery wcale nie jest taka prosta. Najpierw należałoby określić swój rodzaj cery,...
Jakie rozróżniamy? Na ciepło i na zimno. Słodkie i wytrawne. To raczej coś na jeden kęs. Tradycyjne “koreczki” stąd właśnie są na wykałaczkach by zawartość ich mogła na raz zmieścić...
Ziemniaczany okładUgotuj dwa ziemniaki w mundurkach. Obierz i rozgnieć widelcem, dodaj żółtko i dwie łyżki mleka. Ciepłą masę nałóż grubo na dłonie. Przykryj je wilgotną gazą. Zmyj...
W żywieniu niemowląt rozgranicza się karmienie naturalne oraz karmienie sztuczne ( mlekiem modyfikowanym) , dlatego też schemat żywienia nie jest jednolity. Poniżej przedstawiam tabele żywienia z powyższym podziałem. Tabela 1....
Jajka są niezwykle wartościowym źródłem składników odżywczych i stanowią istotny element zdrowej i zrównoważonej diety. Od kiedy możemy je podawać niemowlęciu i w jakiej formie będą najlepsze? Od kiedy jajka dla dziecka? WHO zaleca, aby do 6. miesiąca życia dziecko spożywało wyłącznie...