Artika, edith, asiawojtekkarolcia, anna07 i inni (w sumie: 20) rozsmakowali się w tym!
Przygotowuję ten przepis zawsze gdy zostaje mi ok 4cm mleka na dnie butelki. Wtedy biorę butelkę z mlekiem i tak długo nią potrząsam aż powstanie piana. Takie spienione mleko przelewam do dużej szklanki.
Następnie zaparzam ok 100ml kawy (w tym przypadku najczęściej korzystam z nescafe espresso albo classic) i gdy już jest zaparzona (często również posłodzona przeze mnie cukrem waniliowym, imbirem i papryką w ilości takiej, która zmieści się na czubku łyżeczki) delikatnie po ściance dużej szklanki, w której jest już mleko wlewam kawę, tak by za bardzo się nie zmieszały.
Później przygotowuję również ok 100ml kakao lub czekolady rozpuszczalnej zależy co akurat mam pod ręką i podobnie jak kawę wlewam delikatnie po ściance do mleka.
Na koniec napój ozdabiam bitą śmietaną i czekoladą startą na dużych oczkach tarki oraz rurką ;)
Taki napój można równie dobrze przygotować na zimno (do kawy dodając kilka kostek lodu a nie dodając imbiru czy papryki) i smakować go latem ;)
Smacznego!!
Komentarze
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.