Części z kurczaka + szponder + wątróbka zalewamy wodą.
Gdy woda zagotuję się wylewamy na cedzak i przepłukujemy zimną wodą.
Ponownie wkładamy do garnka , dodajemy warzywa i przyprawy i sól.
Doprowadzamy do zawrzenia i zmniejszamy dopływ ogień albo moc .
Wolno gotujemy prze około 2 godziny.
Dy rosól już jest klarowny a mięsko miękkie, cedzimy przez gęste sito rosól do innego garnka. Możemy potem wlać do umytego garnka w którym wywar się gotował.
Ja nigdy nie solę rosołu po ugotowaniu. Bardzo często zdarzyło mi się, ze zmętnial.
Marchewkę z rosołu opłukuję i kroję na talarki. Siekam zieloną pietruszkę. Podaję w osobnych miseczkach. Nie wszyscy kochają marchewkę i zieleninę.
Rosól podaję bardzo gorący z cienkim makaronem lub ryżem. Ale najlepszy jest z makaronem mojej roboty.
Smacznego!!!
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.