marcia7, Diuna, hokus pokus rozsmakowali się w tym!
Podgrzewamy w rondelku miód i dodajemy do mąki, szybko mieszamy na jednolitą masę. Do tej masy dodajemy sodę, kakao, cukier do wypieków oraz przyprawę do pierników i wszystko razem dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy roztopione masło i wbijamy jajko i ponownie mieszamy i dolewamy ciepłe mleko. Dokładnie wymieszane ciasto wyjmujemy na posypany mąką blat i wyrabiamy je do gładkości. Kolejny krok to rozwałkowanie ciasta na grubość około 4 mm. Teraz następuje etap w który znacznie aktywniej mogą się włączyć nasze dzieci, mianowicie wycinamy przy pomocy foremek dowolne kształty lub lepimy je ręcznie, z okazji świąt proponuję głównie kształty gwiazdek i choinek. Pierniczki przekładamy na blachę do piekarnika nastawionego na 180 stopni i pieczemy 15 min.
Gotowe pierniki dekorujemy wedle naszej fantazji głównie polecam czekoladowe polewy i lukier, w tym celu wykorzystać możemy również domowe konfitury i specjalnie w tym celu przygotowane posypki.
Smacznego i dobrej, słodkiej zabawy!
Komentarze
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.