Tort makowy z białą czekoladą - przepis. Przepisy na Torty, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
Tort makowy z białą czekoladą
Tort makowy z białą czekoladą
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
Ciasto:
4 jajka,
12 dag mąki pszennej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
płaska łyżka proszku do pieczenia,
20 dag maku,
15 dag cukru pudru,
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
2 łyżki zmielonych migdałów.
Krem:
4 łyżki kwaśnego dżemu,
szkl. śmietanki 30%,
300g białej czekolady,
łyżka cukru pudru.
Sposób przyrządzenia:
1. Białka ubić z cukrem pudrem, dodać żółtka. Wymieszać ze skórką pomarańczową i migdałami. Dodać mąki zmieszane z proszkiem i makiem. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 24cm. Piec ok. 40min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić.
2. Czekoladę połamać na kawałki, zmiksować przy użyciu blendera. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać czekoladę, delikatnie wymieszać. 1 blat ciasta posmarować dżemem, wyłożyć część kremu, przykryć drugim blatem ciasta. Resztą kremu udekorować wierzch i boki ciasta. Dowolnie przyozdobić.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.