Ciasto piernikowe:
Zagotować miód, cukier i przyprawy. Należy czesto mieszać żeby ie przypaliło się. Przesianą mąkę zalać gorącym płynem. Wysztko wymieszać łyżką i przestudzić. Do przestygniętej masy dodać 2 całe jajka i sodę, wyrabiać (konsystencją powinno przypominać ciasto pierogowe). Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na kilka dni lub odrazu wałkować placki i wykraiwać formy. Piec ok 10 minut.
Przygotowanie lukru:
Do białka dodać cukier puder i rozkłócić widelcem na gładką masę. Dodać sok lub aromat i dosypać niewielką ilość cukru pudru, wymieszć. Aby masa miała pożądaną gęstość czasami potrzeba 1-1,5 szklanki cukru pudru. Zależne jest to od wielkości białka i dodawanych aromatów.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.