Mąkę przesiać do dużej miski z drożdżami, solą, cukrem. Dodać do tego ciepłe mleko, roztopione masło, jajko. Wszystko wymieszać i wyrobić jednolite ciasto. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut, aż podwoi swoją objętość. W czasie kiedy ciasto będzie spokojnie wyrastać, obieramy gruszki ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do rondelka i posypujemy brązowym cukrem. Dusimy gruszki na małym ogniu około 6-8 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na około 10-12 części i z każdej części rozwałkowujemy prostokąt, tak aby krótszy bok był bardziej szerszy. Drugi krótszy bok prostokąta nacinamy tak, aby utworzyły trzy paski. Kawałki gruszki kładziemy mniej więcej na środek prostokąta, nakrywamy je szerszym bokiem ciasta i zwijamy w rulon, tak aby paseczki ciasta były na zewnątrz. Sklejamy dokładnie boki i smarujemy mlekiem lub roztrzepanym jajkiem, posypujemy odrobiną cukru waniliowego. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 st C.
Smacznego :)
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.