Sposób przyrządzenia:
Marchewką pokroić w talarki, wrzucić do jak najmniejszej ilości wrzątku, dodać pokrojoną dość grubo kapustę pekińską i kostkę rosołową. Chwilę podgotować, by kapusta znacznie zmniejszyła swą objętość.
Pierś z indyka pokroić w dość grube plastry, doprawić wg. własnego smaku i obsmażyć na patelni.
Kapustę rozłożyć w naczyniu żaroodpornym, takim, w którym potem potrawę postawimy na stole, ważne jest by było one dość duże, by każdy składnik potrawy stanowił jedną warstwę.
Na kapuście rozłożyć obsmażone kawałki indyka i zalać to sosem beszamelowym zrobionym w sposób klasyczny z dodatkiem sera żółtego.
Sos beszamelowy:
Olej wlać do garnka, wsypać mąkę, zrobić zasmażkę ( białą) doprawić wg. uznania, wlać mleko, rozmieszać, aż znikną grudki, gdy lekko przestygnie, dodać starkowany ser żółty, rozmieszać. Sosem polać potrawę tak, by mięso było dokładnie nim przykryte.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 200 st i piec nie mniej niż 35- 40 minut, chyba, że się nie zarumieni, to wtedy trochę dłużej. Gdy podrumieni się znacznie wcześniej, zmniejszyć temperaturę nawet do 150 st.
Potrawę można zrobić z karkówki lub innej wieprzowiny, ale indyk jest najdelikatniejszy i najzdrowszy. Aby danie było bardziej wykwintne, zamiast jednej szklanki mleka można dać 1 szklankę świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Moja przyjaciółka dodaje do beszamelu jeszcze wiórki kokosowe.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.