Ruszt grilla posmarować niewielką ilością oleju. Strąki papryki czerwonej i żółtej grillować 10 minut, w średniej temperaturze, aż ściemnieją, od czasu do czasu odwracając. Odkroić zielony szczypior dymek, białe cebulki oczyścić i ułożyc na ruszcie i wraz z papryką grillować kolejne 4 minuty. W tym czasie je odwrócić.
Gorące strąki papryki przełożyć do miski, przykryć folią i pozostawić do ostygnięcia. Dymki pokroić w paseczki i przełożyć do dużej salaterki. Ostudzone papryki obrać ze skórki, usunąc gniazda nasienne i pokroić miąższ w paseczki. Dodać do dymki i wymieszać.
Pieczywo tostowe pokroić w kostkę wielkości 1 cm. Na dużej patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy i wrzucić pokrojone pieczywo. Smażyć 5-6 minut, aż grzanki będą rumiane. Ostudzić na papierowym ręczniku.
Pomidory umyć pokroić na cząstki. Fileciki z sardeli drobno pokroić. Wraz z pomidorami i liśćmi szpinaku ostrożnie wymieszać z papryką i dymką.
Czosnek wymieszać z musztardą, octem, solą, pieprzem i resztą oliwy. Polać sosem sałatkę. Posypać grzankami.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.