Karkówkę w plastrach delikatnie rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem, można jak ktoś lubi trochę czosnku dodać i odstawiamy na chwilę.
Teraz smażymy cebulę w kostkę na maśle aż się zeszkli ale nie będzie brązowa dosypujemy marchewkę i razem smażymy aż marchewka zmieni kolor na ciemny i dolewamy pomidory z puszki ,razem z sosem. To na patelni chwilę się pogotuje i doprawiamy to do smaku dodając świeżej bądź suszonej bazylii, sól, pieprz ewentualnie cukier. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
Teraz na dużej patelni mocno rozgrzanej z olejem smażymy karkówkę, bardzo krótko z dwóch stron. Układamy te kawałki na blasze z piekarnika, na nie łyżką ostrożnie kładziemy farsz z cebuli, marchewki i pomidorów na to po 1 lub 2 plastry sera topionego lub brie, camembert. A to wszystko możemy polać odrobiną ketchupu ale niekoniecznie. Plastry sera kładziemy na końcu.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, z opcją grzałki dolnej i termoobiegu, 175C na około 40 min. W trakcie pieczenia sprawdzamy miękkość karkówki i decydujemy czy zmniejszyć/zwiększyć grzanie i czas pieczenia.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.