Sposób przyrządzenia:
Mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia wymieszać. Podzielić na 3 części.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Tortownicę o średnicy 23 wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Boki wysmarować masłem. Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek. Posypać cynamonem. Następnie wysypać drugą część suchych składników , rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników. Lekko uklepać łyżką lub dłonią.
Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta.
Piec w temperaturze 200 stopni przez około 50-60 minut.
Masło podczas pieczenia się topi i razem z sokiem z jabłek zespala wszystkie warstwy.
Na wierzchu powstaje chrupiąca skorupka.
Szarlotka bardzo dobrze się kroi nożem z piłką.
Świetnie smakuje jeszcze ciepła :)
Komentarze
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.