Szparagi w sosie orzechowym - przepis. Przepisy na Potrawy warzywne, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Szparagi w sosie orzechowym
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
700 g białych szparagów, sól, łyżka soku z cytryny, łyżka cukru, łyżeczka masła, 3 surowe żółtka, 100 g masła, łyżeczka białego pieprzu, pół szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych
Sposób przyrządzenia:
Zagotować osoloną wodę z cukrem, masłem i sokiem z cytryny. Włożyć obrane szparagi, gotować 15 minut, odcedzić. W małym rondlu utrzeć masło z żółtkami, postawić w garnku z wrzącą wodą i ubijać na parze trzepaczką. W trakcie ubijania dodać pieprz, odrobinę soli, a na samym końcu orzechy. Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, wyłożyć pokrojone szparagi, polać sosem, wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Świetny dodatek do białych mięs.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.