o.i.a rozsmakował(a) się w tym!
Jabłka i śliwki umyć. Jabłka obrać ze skórek, wydrążyć gniazda nasienne i podzielić na ósemki, śliwki wydrylować i podzielić na połówki. Żółtka z połową cukru utrzeć mikserem na kogel-mogel. Powoli dodać masło, mąkę, proszek do pieczenia, a na końcu jogurt (ciągle ucierać). Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać resztę cukru. Połączyć masy. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C. Ciasto wyłożyć do formy uprzednio posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Na wierzchu gęsto ułożyć kawałki owoców i piec około 45 minut. Na wierzch ciasta można też wyłożyć inne owoce, np. kawałki gruszek, brzoskwini czy ananasa.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.