witaminkaa, JUICYfruits rozsmakowali się w tym!
Mąkę starannie przesiać i ogrzać. Przygotować rozczyn z drożdży, 1/4 szklanki letniego mleka, łyżeczki cukru i łyżki maki. Odstawić do wyrośnięcia. Do szklanki mąki powoli wlać wrzące mleko, mieszając energicznie łyżką, by nie powstały grudki. Po przestudzeniu dodać rozczyn, resztę mąki i mleko. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około pół godziny. Żółtka i całe jaja ubić z cukrem i solą, wlać do ciasta. Gdy ciasto się podniesie, wyrabiać około 30 minut. Podczas wyrabiania dodać rum i startą wanilię. Następnie wlać sklarowane, przestudzone masło i dalej wyrabiać, aż tłuszcz całkowicie się wchłonie. Pod koniec dodać rodzynki i pokruszoną czekoladę. Przykryć ciasto i poczekać, aż podwoi objętość. Formę wysmarować masłem i obsypać tartą bułką, wypełnić ciastem. Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić termostat na 150 stopni i piec około godziny.
Komentarze
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.