Babka cytrynowa - przepis. Przepisy na Babki, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Babka cytrynowa
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
· 5 jaj w rozmiarze L
· 200 g mąki pszennej tortowej
· 100 g mąki ziemniaczanej
· 180 ml oleju Rapso
· 180–200 g cukru
· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 cukier waniliowy
· otarta skórka z 1 dużej cytryny
· skórka pomarańczy Gold Pack
· szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
1. Jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy cukier, cukier z wanilią i sól. Całość miksujemy do uzyskania jasnego kremu i rozpuszczenia się cukru.
2. Nie przerywając miksowania dolewamy olej, dodaj przesiane mąki i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dosypujemy otartą skórkę z cytryny i skórkę pomarańczy.
3.Przygotowaną masę przelewamy do wysmarowanej formy. Pieczemy przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka) w nagrzanym do 175°C piekarniku z funkcją góra-dół.
4. Przed podaniem babkę posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub roztopioną czekoladą.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.