jkm, witaminkaa, emka1007 rozsmakowali się w tym!
Upiec dynię w temp. 220C , na blasze, przeciętą na pół jak dwie miski i wydrążoną z nasion,
aż będą miękkie, około godziny.
Ostudzić, wydrążyć miąższ łyżką, zmielić w malakserze.
Pozostały miąższ można zamrozić albo przechowywać w słoikach w lodowce przez parę tygodni
bądź zawekować.
Rozgrzać piec do 160C. Wysmarować masłem i oprószyć mąką 1 formę do keksu.
W mikserze połączyć cukry z olejem, dodać jajka, ubijać 1 minutę.
Zmieszać mąkę z proszkiem i soda, i dodać połowę do miksera.
Ubijać 1 minutę, dodać miąższ dyni, przyprawy, imbir, olejek i resztę mąki ubijać 3 minuty.
Dodać na koniec rodzynki i orzechy, wymieszać łyżką, przelać do formy, piec 90 + minut.
Sprawdzić patyczkiem w środku. Musi być bardzo brązowy i będzie miał ładne pęknięcie wzdłuż,
a orzechy i rodzynki nie opadają na dno.
Ciasto można oprószyć cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową.
Komentarze
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.