Pierniczki - przepis. Przepisy na Ciasteczka, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
80 dag mąki
45 dag miodu
15 dag cukru pudru
20 dag masła
2 jajka
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
40 g przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao
Sposób przyrządzenia:
- Masło rozpuścić z miodem w garnuszku i zostawić do ostygnięcia.
- Na stolnicy przesiać mąkę, wymieszać z suchymi produktami: soda, cukier, kakao, przyprawa do piernika)
- Zrobić kopiec, w środku dołek, do którego wbić jajka i powoli mieszając, dolewać masło z miodem
- Mieszamy całość do czasu, gdy ciasto zrobi się tak gęste, że trzeba zacząć wyrabiać je rękami
- Po ugnieceniu wałkujemy na cienkie placki i wycinamy pierniczki
- Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok. 8 minut w 180 stopniach
- Po ostudzeniu zdobimy
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.