Rozkruszamy drożdże, rozcieramy je łyżką z niewielką ilością cukru (1-2 łyżeczki). Wsypujemy 2 łyżki mąki i rozprowadzamy taką ilością ciepłej (ok. 35°C) wody, by rozczyn uzyskał konsystencję śmietany. Oprószamy go mąką, co zapobiegnie utworzeniu się na powierzchni skorupy. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu.
Krok 2
Masło roztapiamy w rondelku. 3 żółtka i całe jajko ubijamy z cukrem i szczyptą soli, aż powstanie gęsta masa. Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy cukier waniliowy, wlewamy ciepły tłuszcz, masę jajeczną, resztę letniej wody oraz rozczyn drożdżowy, który powinien podwoić swoją objętość. Wszystko mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto tak długo, aż przestanie się kleić do rąk i miski. Gdy ciasto jest już elastyczne i lśniące, natłuszczamy je lekko masłem, przykrywamy miskę ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto zagniatamy i dzielimy na 4 części. Z każdej toczymy wałek w kształcie wrzeciona, czyli grubszy w środku. Wałki układamy obok siebie, tak aby się nie stykały. Zlepiamy górne końce. Zewnętrzny wałek z prawej strony podkładamy (tuż pod miejscem zlepienia) pod drugi wałek, prowadzimy go po trzecim wałku i na końcu podkładamy pod czwarty wałek, tworząc warkocz. W ten sam sposób zaplatamy resztę ciasta. Końce z obu stron zlepiamy i podwijamy pod spód. Przekładamy do natłuszczonej i posypanej mąką formy do pieczenia.
Krok 4
Przykrywamy formę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy chałka wyrośnie, smarujemy ją pędzelkiem zanurzanym w letnim roztrzepanym białku. Możemy posypać wypukłości sezamem. Wsuwamy formę z chałką do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35-40 minut.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.