1. Przygotowanie spodu. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno ze szczyptą soli. Cukier drobny wymieszaj z cukrem waniliowym. Dodaj do powstałej piany 1/3 mieszanki cukru i ubijaj przez kilka minut, następnie dodaj kolejną 1/3 część cukru i ubijaj nadal. Powtórz tę czynność z ostatnią porcją cukru. Ubijaj do momentu uzyskania jednolitej masy, bez drobinek cukru w środku. Dodaj żółtka i całość wymieszaj szpatułką. Mąkę wymieszaj z orzechami i kakao, dodaj do piany i delikatnie połącz wszystkie składniki.
2. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto i piecz w temp. 180°C przez 30–40 minut, do momentu uzyskania suchego patyczka. Temperatura uzależniona jest od rodzaju piekarnika. Upieczony biszkopt odstaw do przestudzenia.
3. Przygotowanie galaretki. Usuń z wiśni pestki i tak przygotowane owoce przełóż do garnka. Dodaj 1/2 szklanki wody i gotuj wiśnie przez 3 minuty. Rozpuść galaretki w 700 ml chłodnej wody. Dodaj do wiśni, wymieszaj. Całość przestudź, przełóż do lodówki i pozostaw galaretkę do lekkiego ścięcia.
4. Nakłuj biszkopt wykałaczką. Przelej na biszkopt (w formie w której się piekł) ścinającą się galaretkę. Odstaw do lodówki, do ścięcia górnej warstwy. Zajmie to około godziny.
5. Przygotowanie serowej pianki. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody. Serek waniliowy wymieszaj z nasionkami wanilii (przetnij wanilię wzdłuż i przy pomocy łyżeczki wyskrob nasionka). Wymieszaj serek z przestudzoną żelatyną, a następnie wyłóż na zastygłą galaretkę. Wyrównaj górną powierzchnię, możesz ozdobić ją wiśniami i odstawić do lodówki na 2–3 godziny. Przed podaniem pokrój w kostkę.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.