1. Kurczaka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody. Zagotowujemy i zdejmij szumowiny.
2. Dodajemy przyprawy (liście, ziele i pieprz). Całość gotujemy ok. 1 godziny.
4. W tym czasie ogórki kroimy w kostkę lub ucieramy na tarce.
5. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło, ogórki i smażymy całość ok. 5 minut.
6. Warzywa obieramy i kroimy według uznania.
7. Na patelnię wlewamy 3 łyżki oleju Rapso, dodajemy warzywa i często mieszając podsmażamy przez ok. 5–7 minut.
8. Jeśli decydujemy się na wykorzystanie lubczyku, dodaj go na tym etapie do wywaru. Gotujemy przez ok. 2 minuty, a następnie przecedzamy wywar na sitku.
9. Do powstałego wywaru dodajemy warzywa i ewentualnie uzupełniamy wrzątkiem. Gotujemy 7–10 minut, według uznania.
10. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz zakwasem ogórkowym.
11. Zupę podajemy z kawałkami kurczaka oraz z makaronem Il Conte di Roma. Jeżeli zupę serwujemy zaraz po jej przygotowaniu, makaron możemy ugotować w zupie, przed dodaniem ogórków. W innym wypadku lepiej gotować go oddzielnie, aby zbyt mocno nie rozmiękł
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.