Makaron ugotuj w solonej wodzie, al dente, wedle instrukcji na opakowaniu. Cebule obierz i pokrój , szynkę pokrój w małą kostkę.
Kiedy makaron się ugotuje, przelej go zimną wodą i dobrze odsącz. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmaruj masłem. Połowę makaronu ułuż na dnie formy, dokoła.Następnie, pozostawiając 2 cm „wolny“ brzeg, ułóż szynkę z cebulą. Pozostawione wolne brzegi wypełnij makaronem tak, aby wyrównać poziom do szynki z cebulą, po czym ułóż pozostały makaron.
Wymieszaj krem sojowy lub śmietanę, gornonzolę i jaja. Zmiksuj i dopraw solą i pieprzem. Z tymianku odłóz 1 łyżką, a resztę dodaj do sosu i wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Makaron zalej sosem i piecz na kratce na drugim poziomie od dołu przez około 45 minut. Po 30 minutach posyp tort bułką tartą i ułożyć kawałki masła. Przykryj folią aluminiową i piecz ostatnie 15 minut.
Przed otwarciem tortownicy i krojeniem tortu, odczekaj 10 minut. Posyp pozostałymi liśćmi tymianku i podawaj.
Smacznego!
Przepis pochodzi z czasopisma „EatSmarter“ nr. 5/2011
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.