Budyń z ryżu Białego marki Britta z jabłkiem - przepis. Przepisy na ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
Budyń z ryżu Białego marki Britta z jabłkiem
Budyń z ryżu Białego marki Britta z jabłkiem
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
1 szklanka ryżu białego marki Britta
3 szklanki mleka
sól
3 dag masła
2 jaja
0,5 szklanki cukru
4 duże winne jabłka
1 opakowanie cukru waniliowego
10 dag rodzynków
masło i tarta bułka do formy
syrop owocowy lub śmietana do polania
Sposób przyrządzenia:
Ryż z dodatkiem mleka, masła i szczyptą soli gotować ok. 15 min w szybkowarze. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać cukier waniliowy, rodzynki, wymieszać z ryżem i z oczyszczonymi, pokrojonymi w cienkie plasterki jabłkami. Z białek ubić sztywną pianę, ostrożnie wymieszać z masą. Formę budyniową wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką, napełnić masą, przykryć, wstawić do szybkowaru, do którego wlać 1-2 szklanki wody. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 12-15 minut od momentu „zagotowania”. Następnie szybkowar otworzyć, okroić nożem formę budyniową, masę wyłożyć na okrągły półmisek i polać syropem owocowym lub śmietaną.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.