1. Jajka z cukrem miksujemy do uzyskania jasnego, gęstego kremu. Dodajemy olej, śmietanę, wanilię, sól. Miksujemy ponownie. Dodajemy przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną oraz razową.
2. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy skórkę cytrynową i orzechy (drobno posiekane, prawie na mączkę). Mieszamy. Ciasto wykładamy do foremki np. keksówki wysmarowanej masłem
i wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Drugą część ciasta ponownie dzielimy na połówki, do jednej z nich dodajemy przesiane kakao oraz masło orzechowe - całość mieszamy.
4. Foremkę np. okrągłą babkową smarujemy masłem. Wykładamy ciemną część ciasta, a na nią jasną część.
5. Wstawiamy obie foremki do piekarnika nagrzanego do 170°C na 50 minut. Przed wyciągnięciem
z piekarnika sprawdzamy (za pomocą patyczka) czy ciasta są upieczone.
6. Maliny przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i dodajemy cukier. Całość gotujemy, aż uzyskamy odpowiadającą nam gęstość musu.
7. Upieczone, wystudzone ciasta można polać musem malinowym, udekorować malinami lub polukrować.
Smacznego!
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.