Na początek trzeba zeszklić cebulkę, dodać mięsko i wszystko podsmażyć.
Dodać szpinak i czosnek. Następnie zmniejszyć płomień i dodać twaróg oraz pozostałe sery. Ilość i rodzaje serów wg uznania, ja lubie pleśniaki ze względu na wyrazisty smak, ale moze byc tylko żółty i feta. Należy zostawić trochę sera żółtego i fety/pleśniowego na górę tarty.
Gdy sery sie rozpuszczą doprawić i przestudzić.
Gdy farsz stygnie, wykładamy formę do tarty papierem do pieczenia i ciastem. Skraweczki, jakie nam zostają zostawiamy na potem. Ciasto wkładamy na 10 min do zrumienienia do pieca w 200 st.
W tym czasie do farszu dodajemy 1-2 roztrzepane jajka.
Na zrumienione ciasto wykładamy farsz, na górę kładziemy skrawki ciasta oraz tarkujemy odrobinę sera żółtego. Całość zapiekamy ok 30 minut. w temperaturze 180 st. do zrumienienia.
Pyszne na ciepło i na zimno!
P.S. polecam mięsko drobiowe, bo sery są dosyć ciężkie i zmięsem wieprzowym całość byłaby zabójczo ciężkostrawna
Fotki dodam za tydzień, bo zamierzam upichcić na rodzinną imprezkę :-)
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.