1.Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy masło, cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia, po czym siekamy nożem na drobniutkie części. Wbijamy żółtka, dolewamy aromat i zagniatamy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta, a następnie wkładamy do woreczka spożywczego lub zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na dolnym poziomie na minimum 1,5-2h.
2. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (dolne grzanie bez termoobiegu). Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wałkujemy ciasto (zostawiamy kawałek, ok. 1/5) i rozwałkowane na grubość 0,7-1 cm wykładamy na papier do pieczenia. 1/5 odłożonego ciasta wykorzystujemy do ulepienia brzegów, rolujemy wałeczki i nakładamy na rozwałkowany spód. Całość dziurkujemy zapałką
i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, po czym pieczemy ok. 20-30 minut, obserwując by nabrało złotego koloru. Wyjmujemy, odstawiamy do schłodzenia.
3.Rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej. Do miski nakładamy masę z puszki, Cykoriadę, roztarte masło i rozpuszczone czekolady i miksujemy kilka minut na najwyższych obrotach.
4.Konfiturę nakładamy na wystudzone ciasto i zalewamy tężejącą już masą. Dekorujemy wg uznania, schładzamy.
Smacznego!
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.