Ciasto piernikowe z orzeźwiającym musem z gruszek połączone z masą śmietanową z dodatkiem mascarpone to idealny pomysł na tegoroczne święta.
Wykonanie
1. Woda do gruszek
Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zostawić ogonki i przekroić
w poziomie na dwie części. Do garnka wlać wodę, sok z cytryny, dodać anyż, cynamon, cukier i zagotować. Do wrzątku dodać połówki gruszek, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 10minut. Po tym czasie wyjąć gruszki przełożyć do sitka żeby dokładnie odciekły.
2. Ciasto piernikowe
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodać śmietanę, rozpuszczone i wystudzone masło oraz miód. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą do piernika. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do okrągłej formy o średnicy 23cm wysmarowanej oliwą i posypanej manną. Na wierzchu ułożyć połówki ugotowanych gruszek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
3. Masa śmietanowa
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodać żelatynę rozrobioną w mleku. W drugim naczyniu na szybkich obrotach zmiksować mascarpone stopniowo dodając ubitą śmietanę. Całość dokładnie wymieszać.
4. Mus gruszkowy
Obrane gruszki pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować około 10minut. Następnie wsypać galaretki, dokładnie wymieszać i całość zblenderować. Odstawić do lekkiego stężenia.
5. Poncz
Kawę rozpuścić we wrzątku, wystudzić, dodać amaretto i dokładnie wymieszać.
6. Do formy przełożyć jeden blat ciasta, nasączyć ponczem, następnie wyłożyć połowę masy śmietanowej, wylać mus gruszkowy i wstawić do lodówki na około 40minut. Po tym czasie wyłożyć pozostałą ilość masy śmietanowej, przykryć ciastem, nasączyć ponczem. Na wierzchu polać rozpuszczoną w mleku mleczną czekoladą.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.