Sposób przyrządzenia:
Spód: Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Do wystudzonej masy czekoladowej dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, aż się połączą. Masę wlewamy do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Masa: Białą czekoladę i śmietanę podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż czekolada się roztopi. Studzimy. Następnie do wystudzonej czekolady dajemy pozostałe składniki (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej) i mieszamy do momentu aż się połączą.
Masę serową nakładamy łyżką na podpieczone czekoladowo-orzechowe spody. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, na dnie piekarnika ustawiamy blaszkę z wrzącą wodą. Serniczki pieczemy 25 minut, ale zostawiamy je jeszcze przez 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż całkowicie wystygną i wstawiamy je na kilka godzin do lodówki.
Karmel: Cukier wsypujemy do rondelka i dodajemy do niego wodę, powinien przypominać mokry piasek. Podgrzewamy go powoli na średnim ogniu, aż nabierze bursztynowego koloru. Ważne!- nie mieszamy cukru w tym czasie. Zdejmujemy rondelek ze skarmelizowanym cukrem z palnika, wlewamy śmietanę i dodajemy masło. Mieszamy i ponownie podgrzewamy, aż karmel połączy się ze śmietaną i masłem. Na koniec dodajemy szczyptę soli. Odstawiamy do wystudzenia, wtedy karmel nieco zgęstnieje.
Schłodzone serniczki dyniowe dekorujemy orzechami włoskimi i karmelem. Smacznego!
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.