Przygotowanie musu z dyni:
Dynie obrać i pokroić w kostkę, dodać cukier i wodę i gotować do miękkości.
Następnie mus zmiksować.
Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1/3 szklanki wody i wlać do musu dyniowego.
Zagotować ciągle mieszając.Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotowanie masy serowej:
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem i miękkim tłuszczem na puszystą masę.
Dodać ser, śmietanę i mąkę ziemniaczaną i dalej ucierać aż masa będzie puszysta.
Na koniec do masy dodać 4 łyżki musu dyniowego.
Białka ubić na sztywno a następnie delikatnie połączyć z masą serową.
Na dno tortownicy o średnicy 26 cm.( wysmarowanej masłem i wysypanej mąką) wyłożyć rozwałkowane ciasto a na nim rozsmarować kilka łyżek musu z dyni - 3-4.
Na dynię wylać masę serową a na niej resztę musu z dyni.
Sernik piec 1,5 godziny w temperaturze 170 C.
Po upieczeniu zostawić na 1 godzinę w uchylonym piekarniku a następnie studzić na kratce, a po całkowitym wystygnięciu w lodówce - najlepiej całą noc.
Na wierzchu sernik posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.