Karczochy zapiekane z żółtym serem - przepis. Przepisy na Potrawy warzywne, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
Karczochy zapiekane z żółtym serem
Karczochy zapiekane z żółtym serem
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
• 5 świeżych karczochów
• 1 szklanka oliwy z oliwek
• 2 ząbki czosnku
• Szczypta suszonego rozmarynu
• Kilka listków świeżej bazylii
• 100 g żółtego sera Gouda MSM Mońki
• Sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Karczochy umyć, odciąć łodygi. Usunąć wierzchnie ciemnozielone liście, przeciąć każde warzywo na pół, wykroić ze środka rdzeń. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać sól, pieprz, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz rozmaryn. Wrzucić karczochy i całość lekko poddusić pod przykryciem. Po wyjęciu karczochów z rondla, odsączyć je i przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z posiekaną bazylią, a następnie posypać żółtym serem. Zapiekać w piekarniku 15 minut w
temperaturze 200 stopni.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.