Białak jajek oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć w dużej misce z cukrem na gładką masę. Do zawartości miski dodać olej i wymieszać za pomoca miksera. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną a następnie połączyć z masą jajaeczną. Jabłka obrać , usunąć gniazda i pokroić w średnią kostkę, orzechy posiekać na dośc duże kawałki a rodzynki sparzyć we wrzątku. Białka ubić na sztywną painę i dodać do ciasta delikatnie mieszająć łyżką. Orzechy , jabłak, rodzynki wrzucić do ciasta, dodać łyżeczkę cynamonu i wszystko starannie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180stopni, formę prostokątną wyłozyć papierem do pieczenia, przelać na nią ciasto i piec ok 50 minut. Po upieczeniu przestudzić i posypać cukrem pudrem . Smacznego
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.