W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Do masy dodajemy śmietankę oraz cukier. Podgrzewamy do temperatury około 60°C. Przekładamy do miski, studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy żółtka, przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i stopniowo dodajemy do czekoladowej masy.
Formę do tarty o średnicy 28-30 cm smarujemy masłem i posypujemy startym biszkoptem lub bułką tartą. Masę przekładamy do formy. Na wierzchu układamy pokrojone w plastry banany. Pieczemy 35 minut w temperaturze 175°C (termoobieg). Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed podaniem posypujemy kakao.
Później paluszki oblizujemy po ostatnim kęsie. :)
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.