Sposób przyrządzenia:
Cukinię obrać , wydrążyć, pokroić na mniejsze kawałki
i zetrzeć na tarce "jarzynówce"
Cebulę drobno pokroić i w ilości 1/3 objętości cukinii dodać do niej. Wymieszać z solą i pozostawić w garnku przez co najmniej 6 godzin. Moja stała przez noc. Nie odciskać soku.
Taką cukinię gotować na małym ogniu do momentu gdy całkowicie się rozpadnie.
Dodać ocet i miód i gotować przez 20 minut.
Dodać przecier i przyprawy i znów gotować znów 20 minut. Ja gotowałam dłużej, bo chciałam aby sos był bardziej odparowany. Sos zmiksować i znów gotować do żądanej gęstości. Ja gotowałam 1/2 godziny.
Gotowy sos przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć i pasteryzować 15 minut od zagotowania.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.