Przepis ten jest o tyle łatwy, co uniwersalny. Najlepiej jest przygotować go sobie wczesniej tak, by składniki marynaty "się przegryzły", ale jeśli zachodzi konieczność, można wszystko przygotować "na już"
1. Zaczynamy oczywiście od umycia filetów i lekkiego ich osuszenia.
2. Mieszamy płynne składniki - olej i ocet winny, dodajemy zioła prowansalskie, oregano, koperek, sól, pieprz i paprykę. wszystko mieszamy. Dodajemy chrzan. Ja zwykle daję ok.1-2 łyżeczek. Konsystencja naszej marynaty nie moze być lejąca ani zbyt zwarta. Jeśli będzie zbyt płynna, to dodajmy jeszcze przypraw i ziół, a jeśli zbyt zwarta, to oliwy.
3. Tak przygotowaną marynatą obtaczamy mięso z dwóch stron, wkładamy do naczynia i zostawiamy na noc w lodówce. Można też skrócić ten czas do 1 - 2 godzin.
4. Tak zamarynowane mięso grillujemy (na grillu lub w piekarniku), badź smażymy na patelni - w tym przypadku oleju nie dodajemy, chyba że zajdzie taka potrzeba.
5. Gotowe mięso posypujemy natką pietruszki.
6. Można podawać z zapiekanymi lub gotowanymi ziemniaczkami, frytkami, czy ryżem. Wszystko zależy od upodobań.
Na zdjęciu moja wersja - mięsko z ryżem i warzywami.
Życzę smacznego.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.