Sernik Wielkanocny - przepis. Przepisy na Serniki, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Sernik Wielkanocny
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
1 kg twarogu
1 kostka masła
1,5 szkl. cukru
10 jajek
3 ugotowane ziemniaki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1 szkl rodzynek
otarta skórka z limonki
lukier: 150 g cukru pudru, 4 łyżki przegotowanej wody, sok z limonki do smaku
do dekoracji: masa krówkowa, bakalie
Sposób przyrządzenia:
Twaróg z ziemniakami zmielić przez maszynkę dwa razy. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę, dodawć miękkie masło oraz stopniowo zmielony twaróg cały czas ucierając mikserem. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, skórkę z dobrze umytej i sparzonej limonki, namoczone rodzynki i na samym końcu ubite na sztywną pianę białka, delikatnie wymieszać. Masę serową wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec ok 60 min. w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu upieczony sernik polać lukrem, udekorować wg uznania masą krówkową i bakaliami.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.