Alla rozsmakował(a) się w tym!
Do mąki dodaj trzy łyżki cukru, sól, masło i 6 łyżek zimnej wody. Zagnieć ciasto. Wstaw je na 15 minut do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je na kształt prostąkata. Ponakłuwaj spód widelcem. Wstaw ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz je ok. 20 minut w tej temperaturze.
Morele suszone pokrój na małe kawałeczki, zalej je wodą (pół szlanki) i białym winem (pół szklanki). Gotuj na małym ogniu do momentu wyparowania wody i wina. Po wystygnięciu moreli zmiksuj je na gładką masę.
Ciasto posmaruj przygotowaną masą. Posyp masę migdałami, orzechami, rodzynkami i skórką pomarańczową.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.