Babka jest cudowna. Miękka, soczysta, mokra. Wspaniale cytrynowa. Rozchodzi się w trybie błyskawicznym. Bardzo smakuje również dzieciom :-) Gdy raz się upiecze, zawsze jest powtórka!
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.
3. Masło roztopić, wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem do białości i puszystości. Następnie do ciasta dodawać naprzemiennie - po łyżce roztopionego masła, wody oraz mąki z proszkiem do pieczenia, mieszając szpatułką tylko połączenia się składników, nie dłużej. Do wyczerpania składników.
4. Od tak utartej masy odjąć 1/4 do innej miseczki i dosypać do niej przesiane kakao. Wymieszać szpatułką do połączenia.
5. Do pozostałej masy wsypać 3 opakowania kisielu. Wymieszać szpatułką, do połączenia.
6. Ubić pianę z białek. 1/4 piany dodać do masy kakaowej, resztę do masy cytrynowej. Wymieszać delikatnie.
7. Do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką dużej formy na babkę (u mnie o pojemności 2 litrów) przelać najpierw trochę cytrynowej masy, potem kakaowej i przykryć resztą jasnej masy. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 190ºC lub do tzw. suchego patyczka.
8. W celu wykonania lukru do cukru pudru dodawać stopniowo sok z cytryny - energicznie ucierając, aż do pożądanej gęstości lukru. Ostudzone ciasto polać lukrem, udekorować otartą skórką cytrynową.
Smacznego!
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.