nitka17 rozsmakował(a) się w tym!
BISZKOPT: białka ubić, dodać do ubitych cukier i nadal ubijać. Do piany dodać żółtka i ubijać na mniejszych obrotach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i łyżką wmieszać do masy. Przełożyć na wysmarowaną margaryną brytfannę. Piec ok. 25 minut w 180 st.
BISZKOPT MAKOWY: ubić białka, dodać cukier. Na mniejszych obrotach wmieszać żółtka (gdy ubiją się białka z cukrem). Pod koniec wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wsypać mak i wymieszać, piec ok. 25 minut w 180 st.
MASA BUDYNIOWA: odlać większą część mleka i dać na palnik. Podgrzewać. Do mniejszej części dodać jajko, mąki i wymieszać. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż zrobi się gęsty budyń. Odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce zimnego budyniu, dodać do smaku spirytus.
MASA ŚMIETANKOWA: przygotować żelatynę jak podano na opakowaniu. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i pod koniec żelatynę. Ucierać jeszcze chwilę.
POLEWA: Do garnuszka włożyć wszystkie składniki, mieszać, cały czas gotując aż roztopi się margaryna. SKŁADANIE: BISZKOPT-> MASA BUDYNIOWA-> BISZKOPT MAKOWY-> MASA ŚMIETANKOWA-> HERBATNIKI-> POLEWA
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.