Mazurek wielkanocny - przepis. Przepisy na Inne ciasta, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Mazurek wielkanocny
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
30 dag mąki
20 dag masła
10 dag cukru pudru (1 szklanka)
3 żółtka ugotowane na twardo przetrzeć przez sitko
1 cukier waniliowy
Sposób przyrządzenia:
Przepis na ciasto kruche:
Siekamy dokładnie wszystkie składniki - ja ucieram w makutrze. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Potem rozwałkowujemy na 1 cm. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 - 220 stopni C.
Przepis na kajmak:
Skondensowane mleko słodzone gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, kilka razy przewracając puszkę. Uwaga - nie nachylać się nad garnkiem.
Kajmak rozprowadzamy na cieście, posypujemy bakaliami.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.