Wielkanocne ciacho marchewkowe - przepis. Przepisy na Ciasta i torty, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
Wielkanocne ciacho marchewkowe
Wielkanocne ciacho marchewkowe
3 jajka
3/4 szklanki oleju
2 szklanki drobno startej marchewki
2 łyżki brązowego cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
łyżeczka sody
łyżeczka cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
posiekane orzechy włoskie
Składniki na masę:
pół litra śmietanki
serek mascarpone
pół puszki kaimaku
wiórki kokosowe
Sposób przyrządzenia:
Jajka mieszam w misce z cukrem i olejem. Osobno mieszam mąkę, sól, proszek, sodę i cynamon, całość dodaję do masy jajecznej. Mieszam, dodaję startą marchewkę i posiekane orzechy.Piekę ok 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Po wystudzeniu ciacho kroję na dwie części. Pierwszą nasmarowałam kaimakiem. Na to nałożyłam ubitą śmietankę połączoną z serkiem. Przykryłam drugą częścią ciasta, całość pokryłam masą śmietankową oraz gotowym marcepanem i marcepanowymi marchewkami.Boki posypałam wiórkami kokosowymi.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.