aguska798 rozsmakował(a) się w tym!
Zrobić ciemny biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Do piany dodać cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30min. w temp. 180stopni. Ostudzić. Przekroić na pół. W tej samej formie upiec biszkopt jasny. Piec 20min. w temp.180 stopni. Ostudzić. Masa czekoladowa: Kawę rozpuszczalną zalać 1/2 szklanki gorącej wody. Przelać do garnka. Dodać połamaną czekoladę mleczną i gorzką. Dodać cukier i podgrzewać aż wszystko się połączy. Po ostudzeniu masy dodać wódkę lub spirytus. Masa śmietanowa: Schłodzoną śmietanę ubić ze śmietan-fixem. Dodać cukier puder i cukier waniliowy. Polewa: Margarynę rozpuścić wraz z cukrem pudrem, mlekiem i kakao. Kiedy polewa zacznie się gotować dodać mąkę ziemniaczaną. Na jedna część ciemnego ciasta wyłożyć pół przygotowanej masy śmietanowej. Na to położyć jasny biszkopt, polać masą czekoladową z alkoholem. Dodać drugą część masy śmietanowej. Przykryć ciemnym biszkoptem i polać polewą.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.