molimoli rozsmakował(a) się w tym!
Mąkę wsypujemy do miski i na środku robimy spory dołek.
Cukier wsypujemy do mleka i podgrzewamy, mleko nie może być ani zbyt gorące, ani za zimne. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i mieszamy do ich rozpuszczenia. Wlewamy to do naszego dołka i dokładnie pokrywamy mąką. Odstawiamy na chwilę - do momentu aż mąka popęka.
Następnie dodajemy do tego wodę, sól i olej i wyrabiamy, aż otrzymamy w miarę jednolitą, gładką masę. Warto poświęcić trochę czasu na wyrobienie ciasta. Najlepiej najpierw rozmieszać je łyżką, a potem wyrabiać ręcznie. Ciasto nie powinno być zbyt ścisłe. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy je do wyrośnięcia (np. na ok.30 min).
W międzyczasie ananasa kroimy w drobną kostkę, ser trzemy na tarce, wędlinę kroimy na plasterki. Ilość dodatków zależy od naszych kulinarnych upodobań, w przepisie podałam przykładowe ilości sera, czy wędliny.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na preferowaną przez nas grubość, jak ktoś lubi cienkie ciasto rozwałkowuje cienko, jak ktoś lubi grube ciasto rozwałkowuje grubiej. Ciasto układamy na blasze, smarujemy oliwą, a następnie ketchupem. Nakładamy połowę sera, wędlinę, ananasa i na to posypujemy resztę sera. Na wierzch rozprowadzamy ponownie ketchup.
Tak przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok,25-30 min.
Życzę smacznego :)
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.