Iwona Wach, Renata Murawiecka, Dorota Hytkowska, Liliana Chrostek i inni (w sumie: 89) rozsmakowali się w tym!
Mleko gotujemy z woda, kiedy sie zagotuje wsypujemy ryz, mieszając często gotujemy do momentu kiedy ryż zmięknie(w trakcie zapewne trzeba będzie dolać trochę wody lub mleka) kiedy ryż będzie już miękki i wypije nam całe mleko z wodą, dodajemy 3 łyżeczki masła oraz 1 torebkę cukru waniliowego i mieszamy całość razem.
Kiedy gotujemy ryż możemy zacząć dusić jabłka. Obieramy ze skorek, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka z mala ilością wody na dnie. Dusimy je na wolnym ogniu do momentu aż jabłka zmiękną. Posypujemy cynamonem do smaku. Kiedy będziemy widzieć ze zaczyna robić się z nich mus, zdejmujemy z ognia. ( Ja lubię najbardziej kiedy jabłka są już bardzo miękkie ale nie są jeszcze musem)
Do wysmarowanego masłem naczynia kładziemy pierwszą warstwę ryżu,rozkładamy go na całej powierzchni, na ryż kładziemy jabłka, następnie drugą warstwę ryżu, rozprowadzamy równo po całej powierzchni.
Na wierzch kładziemy 3 łyżeczki masła- można rozsmarować nożem po całości. Posypujemy orzechami mielonymi.Przykrywamy naczynie pokrywa.
Wstawiamy naczynie do piekarnika o temeraturze 180 C na okolo 40 min.
Komentarze
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.