aleksa6 rozsmakował(a) się w tym!
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Lekko odciskujemy sok. Masło ucieramy, dodając stopniowo cukier i żółtka.( Pamiętajmy, by 4 białka odłożyć do jednej miseczki, a 4 do drugiej) Do masy z cukrem i żółtkami dodajemy mąkę, proszek do pieczenia. Całość mieszamy. 4 białka ubijamy na pianę, dodajemy do całości i delikatnie mieszamy. Takie ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao, mieszamy i wykłądamy na blaszkę wyłożoną papierem.
Pozostałe 4 białka ubijamy na pianę. Dodajemy 7 łyżek cukru i wiórki kokosowe. Całość dajemy na ciasto kakaowe. Jabłka mieszamy z cukrem wanilinowym i wykładamy jako następną warstwę. Pozostałą część białego ciasta wykładamy na jabłka.
Wkładamy do piekarnika na 180 stopni. Pieczemy około godziny. Przygotowujemy polewę i posypujemy wybranymi dodatkami.
Polewa:
Wszystkie składniki na polewę łączymy i gotujemy na jednolitą masę. Chałwę należy wcześniej pokruszyć. Gdy składniki się połączą, a polewa zacznie gotować zdejmujemy z ognia.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.